Přístup rodičů k finančnímu vzdělávání dětí se v Česku a na Slovensku liší - iDNES.cz (2024)

Finanèní vzdìlávání dìtí v Èeské republice a na Slovensku se odlišuje. Asi nejvíce je to vidìt na pøístupu ke kapesném. V Èeské republice dostávají kapesné tøi ètvrtiny dìtí. Naproti tomu na Slovensku je to jen 66 procent. Vyplynulo to z prùzkumu spoleènosti Home Credit, který provedla agentura STEM/MARK.

To, že dìti nìjaké kapesné dostávají, neznamená, že jej dostávají ve stejné výši nebo pravidelnì. V Èesku dává dìtem pravidelné kapesné jen 44 procent rodièù, pøièemž od 31 procent rodièù dostávají dìti kapesné nepravidelnì.

Prùzkum odhalil, jaké kapesné dìti dostávají a kolik z nich má úèet

Na Slovensku jsou pomìry opaèné. 27 procent rodièù dává dìtem kapesné pravidelnì a 39 procent nepravidelnì, tedy spíše když je tøeba.

Pravidelné kapesné pøitom u dìtí hraje dùležitou roli v získávání finanèní gramotnosti. Jde prakticky o jednu z prvních zkušeností, jak dítì do svìta financí uvést. „Je vhodné klást dùraz na dùslednost a pravidelnost a také dítì motivovat, aby si peníze získané z kapesného dokázalo spravovat samo, pøípadnì aby z kapesného èas od èasu zaplatilo tøeba i potøebný, nikoliv jen chtìný výdaj,“ øíká Eduarda Hekšová, øeditelka spotøebitelské organizace dTest.

Zkušenost do budoucna

Pro dìti mùže být nakládání s kapesným cennou a zároveò bezpeènou zkušeností do budoucna. „Dìti se tím uèí sledovat své výdaje a hospodaøit s omezeným množstvím penìz,“ øíká Jaroslav Ondrušek, finanèní analytik spoleènosti Home Credit.

I pøes to však v Èesku 25 procent rodièù dìtem žádné kapesné nedává. Na Slovensku je to dokonce 34 procent rodièù. „Absence nebo nepravidelnost kapesného mùže omezit pøíležitosti dítìte k rozvoji klíèových dovedností,“ øíká Andrea Machálková, expertka Èeské bankovní asociace na finanèní vzdìlávání. Dítì pak mùže mít problém hospodaøit s penìzi, plánováním a spravováním financí.

O nutnosti edukovat své dìti v oblasti finanèní gramotnosti pøitom rodièe ví. A pøibližnì 80 procent rodièù v Èesku i na Slovensku dodává, že s dìtmi napøíklad otevøenì hovoøí o pøíjmech a výdajích v jejich domácnosti. „Je to velmi dobrá zpráva, že rodièe berou finanèní vzdìlávání vážnì. Otevøená komunikace o penìzích mùže dìtem pomoci vybudovat zdravý vztah k financím v budoucnosti,“ dodává Jaroslav Ondrušek.

S edukací v tomto smìru je ideální zaèít co nejdøíve. „Z našeho pohledu je vhodné, aby rodièe seznamovali dìti s konceptem penìz, plánováním pøíjmù a výdajù, vytváøením finanèní rezervy na horší èasy, spoøením a dalšími souvisejícími záležitostmi již pomìrnì od útlého vìku, tedy od okamžiku, kdy je dítì schopno tyto chápat,“ øíká Eduarda Hekšová. S tím souhlasí i Andrea Machálková. „Dìti v pøedškolním vìku by se mìly zaèít uèit základy spoøení, a to ideálnì s fyzickými penìzi, aby si lépe pøedstavily hodnotu penìz. Pro nì je vhodné zaèít spoøit napøíklad ´do prasátka´,“ popisuje.

Ipár stovek mìsíènì udìlá za dvacet let divy. Expertka ovýchovì ke spoøení

Na prvním stupni už pak díky nabytým znalostem mohou pokroèit o nìco dál. „Dìtem na prvním stupni základní školy už mohou rodièe zøídit dìtský bankovní úèet s platební kartou,“ poukazuje Andrea Machálková.

V èem se podle prùzkumu Èeši i Slováci shodují, je ideální vìk, ve kterém by dítì mìlo zaèít kapesné dostávat. U obou zemí je to pøibližnì ve mezi 8. a 10. rokem vìku dítìte. To také odpovídá obecným pouèkám o tom, že dìti by mìly kapesné zaèít dostávat bìhem docházky na první stupeò základní školy. „V tomto vìku by dìti mìly zaèít dostávat pravidelné kapesné, z kterého si budou hradit své drobné výdaje,“ øíká Andrea Machálková.

O financích se ale s dìtmi zaèínají rodièe bavit ještì o nìco døíve. V Èesku je to v 54 procent pøípadù ve vìku od 6 do 10 let, na Slovensku je to pak v tomto vìku dokonce 59 procent. Pro komplexní vzdìlávání je však potøeba jít ještì dál. „Dìti by mìly být postupnì seznamovány i s rodinným rozpoètem, s principy krátkodobého a dlouhodobého spoøení a u starších dìtí také s možnostmi zhodnocení úspor. Tím se nauèí nejen spravovat své finance, ale i plánovat a pøipravovat se na budoucnost,“ vysvìtluje Andrea Machálková.

Karta už je out. Mezi mladými roste obliba placení hodinkami nebo mobilem

Pro rozvoj finanèní gramotnosti je vhodnìjší dávat dìtem pravidelné kapesné, podobnì jako dospìlí dostávají výplatu, aby se nauèily plánovat a správnì zacházet s penìzi.

Co se týèe výše kapesného, rozptyl je velmi široký. Z dat vyplynulo, že v obou zemích se výše roèního kapesného pohybuje od èástek kolem 500 korun až po èástky do deset tisíc korun. Na samotnou výši má kromì finanèní situace rodièù èasto vliv i vìk dítìte. Nejèastìji se objevovalo kapesné ve výši 2 až 3 tisíce korun roènì, tedy v prùmìru cca 160 - 250 korun mìsíènì (tøináct procent rodièù). Èástky od 7 tisíc korun do 10 tisíc korun roènì dostává jen jedenáct procent dìtí.

Ideální výše je subjektivní

Co se týèe ideální výše kapesného, záleží na rodinném rozpoètu a finanèní situaci. Kapesné by ale vždy mìlo reflektovat, k èemu je urèeno. „Pokud je kapesné urèeno pouze na drobné výdaje, mùže být nižší. V pøípadech, kdy dìti samy z kapesného hradí vìtší výdaje, jako napøíklad telefonní paušál, školní obìdy nebo dopravu, by kapesné mìlo být adekvátnì vyšší,“ popisuje Andrea Machálková.

S pøibývajícím vìkem je pak vhodné kapesné navyšovat. Spoleènì s tím by ale mìla pøijít také hlubší edukace v oblasti financí. „Jako vhodné se jeví s pøibývajícím vìkem zaøadit do debaty také problematiku inflace èi složeného úroèení,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Přístup rodičů k finančnímu vzdělávání dětí se v Česku a na Slovensku liší - iDNES.cz (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.